Selecteer een pagina

Portugal, bron der bronnen?

Ben je, of ga je op vakantie naar het noorden van Portugal dan mag het volgende je niet ontgaan!
Hier vindt je namelijk een aantal bijzondere bronnen van natuurlijke koolzuurhoudende mineraalwater.
Een hele speciale vinden we in de stad Vidago; ooit een van de meest bezochte kuuroorden van Portugal. Het water van Vidago is gebotteld sinds 1873. De bron van Vidago is op het terrein van het Vidago Palace Hotel.
Voor een slordige € 300,- per nacht kan je er met z’n tweetjes prima verblijven…


Iets te onstuimig? Voor een bedrag van € 3,- kan je er al een heerlijke fles Vidago mineraalwater kopen.
Vidago heeft een TDS gehalte van 2.853 mg per liter. We kunnen wel zeggen: dit is zeer hoog.
De smaakintensiteit is af te lezen aan het TDS gehalte, hoe hoger deze is, hoe intenser de smaak van het water.
Wanneer water een TDS gehalte heeft van meer dan 1.500 mg/L spreken we al van een zeer hoog TDS gehalte. Dit water kan in de verste verte niet meer worden verward met het kraanwater dat we in Nederland kennen.
Zo bevat het water een zeer hoog bicarbonaat (HCO3) gehalte : 1.995 mg/L en dat proef je!
Waters met meer dan 1.000 mg HCO3 per liter bevorderen de spijsvertering en neutraliseren het te veel aan zuur in het lichaam. Dit water is bijvoorbeeld aan te raden bij indigestie.

Het water komt uit een zeer diepe aquifer (watervoerende laag) die meer dan 200 jaar oud is. Het water sijpelt door verschillende geologische lagen en tijdens deze reis ontstaat er een unieke interactie met deze verschillende lagen met een zeer zeldzaam natuurlijk sprankelend gemineraliseerd water tot gevolg.

Niet naar Portugal en toch heerlijk mineraalwater proeven?
Boek dan een Waterproeverij en ontdek WAT ER te ontdekken is.

Vandaag is het de sterfdag van Leonardo da Vinci (2 mei 1519)

Vandaag is het de sterfdag van Leonardo da Vinci (2 mei 1519)

Leonardo da Vinci was geobsedeerd door water en de beweging daarvan. Hij sprak destijds over ‘Vetturale di natura’ : het wiel van de natuur.
Met zijn onderzoeken heeft hij de basis gelegd voor veel wetenschappelijke ideeën over hydrologie. Al aan het begin van de zestiende eeuw stelde hij dat het water in rivieren afkomstig was van regenval en ook dat water zich op eenzelfde manier door de aarde bewoog als bloed in dieren circuleerde.

Het is dan ook niet voor niets dat we op de flessen van Sole, mineraalwater uit een middeleeuwse bron uit Italie (Lombardije) een ode aan deze wetenschappelijke alleskunner vinden : de zon.

Leonardo noteerde zijn gevoelens over water op een manier die op zichzelf al stroomt, van kenmerk naar kenmerk, alsof zijn woorden de veranderlijkheid van water tegelijkertijd beschrijven en verbeelden:

Water is soms scherp en soms sterk, soms zuur en soms bitter, soms zoet en soms dik of dun, soms brengt het pijn of ziekte, soms gezondheid, soms vergif.
Het verandert even vaak van aard als de landschappen die het passeert.
En zoals de spiegel verandert met de kleur van het gespiegelde, zo verandert het met de aard van het landschap, en wordt het lawaaiig, laxerend, samentrekkend, zwavelachtig, zout, bloedrood, droevig, woedend, boos, rood, geel, groen, zwart,blauw, vet, dik of dun. Soms begint het een vuurzee,soms dooft het er een; het is warm en is koud, neemt mee of legt neer, holt uit of bouwt op, rukt los of maakt vast, vult of leegt, verheft zich of duikt weg, versnelt of staat stil; soms is het oorzaak van leven of dood, of van groei of gemis, voedt het of doet juist het tegendeel; het heeft nu eens een geur en dan weer geen smaak, dompelt het dal soms onder in stromen.
Met de tijd en het water verandert alles…

Wat een held!! #proost

En? Wat kreeg u te horen toen u kraanwater bestelde bij uw gerecht?

Telkens weer voer voor een leuke discussie… => Wel of geen kraanwater in de horeca?

De meningen zijn verdeeld en dat snap ik, want als we iets verder kijken : alle redenaties hebben een andere grondslag.

Mijn mening is eigenlijk heel simpel: Wanneer je het beste verwacht van je restaurant/horeca hoort het niet normaal te zijn om kraanwater te (kunnen) bestellen. Kraanwater is dan eerder een ingrediënt en behoort dan ook zeker niet zomaar op elke kaart te staan.

En nou komt’ie : ….met een hele grote MAAR!

Want, wanneer een restaurant géén bewuste keuze heeft gemaakt voor een bepaald soort mineraalwater, niets weet van bijvoorbeeld de herkomst, de unieke smaak en samenstelling en van de wijze waarop het water afhankelijk van de carbonisatie optimaal te combineren is met bepaalde gerechten en alles maar SPA rood of SPA blauw blijft noemen….dan heb je geen enkele kennis van de bijdrage die vele soorten mineraalwater kunnen leveren aan de beleving van het geheel….en dan wordt het wel erg lastig om de klant ervan te overtuigen dat ook de keuze van het mineraalwater (net zoals de wijnen op de wijnkaart) met de liefde voor de klant is gemaakt en men dus met een goede reden geen kraanwater schenkt.

Is er dan iets mis met ons kraanwater? Met volle 100% overtuiging zeg ik NEE! Wij hebben perfect kraanwater en als dorstlesser zou dit het nummer 1 drankje kunnen zijn in Nederland.

Kijk alleen ook eens iets verder….zeker daar waar dat in een restaurant mogelijk is. Water heeft smaak en is zoveel meer dan alleen een dorstlesser! Er zijn mineraalwaters met een unieke samenstelling die de smaken van gerechten nog beter tot hun recht laten komen, mineraalwater welke een goede bijdrage levert aan een verstoorde Ph waarde, mineraalwater welke een gunstige werking heeft op de spijsvertering, of jawel : op de de gehele beleving van de avond. En zeg nou niet dat dat er niet toe doet…dat gezellig brandende kaarsje op tafel droeg er ook aan bij toch?
Nog niet overtuigd?

Tijdens een waterproeverij laten we u graag kennismaken met een aantal heerlijke smaken van puur natuurlijk mineraalwater waar niets aan is toegevoegd en dus zo uit de bodem komt zonder enige vorm van (al dan niet verwaarloosbare) vervuiling of chemische reiniging.

WAT ER te proeven is? VEEL!!
We hoeven alleen onze ogen nog maar te LATEN openen, want de bal.. die ligt bij de horeca zelf!!