Selecteer een pagina

Aquagen – diepzeewater uit Taiwan

Heel  soms  overkomt het mij nog, dan proef ik een tot dan toe onbekend water en val ik stil..
De termen als ‘blauw goud’, ‘pure verfrissing’ en ‘zeer exclusief’ had ik al gelezen maar die misleiden mij nooit op weg naar mijn eigen oordeel over de smaak.
Ik wist dat ik iets exclusiefs in handen had maar ging er eens goed voor zitten.
Wat er volgde was een moment van stilte……

Het begon met de ontvangst van een flesje Aquagen; diepzeewater uit Taiwan.
Diepzeewater….ik hoor het u bijna denken ;  wat?
Simpel uitgelegd: Water afkomstig uit een stroming zoetwater te vinden op de bodem van de stille Oceaan. Dit water is afkomstig van de ijsbergen van Groenland.
Door een groot verschil in temperatuur en samenstelling vermengd het zich niet met de rest van het zeewater maar zakt het naar de zeebodem en cirkelt al duizenden jaren om de aarde.

Het was een duiker die per ongeluk een degelijke drinkwaterzak ontdekte en besloot het ‘blauwe goud’ naar boven te halen.
Inmiddels heeft Aquagen al een aantal bijzonder prijzen in de wacht mogen slepen voor zowel de unieke smaak als de verpakking. Tijd om het zelf eens onder de loep te nemen.

Als we kijken naar de inhoud dan kunnen we simpel zijn : Aquagen koop je niet wanneer je op zoek bent naar water met een hoge dosis mineralen.
Met een TDS-gehalte van slechts 42 mg/L kunnen we spreken van een zeer licht gemineraliseerd water.
Dan zou je zeggen;  water zonder smaak..
Maar dat is dus het bijzondere, als het water iets heeft dan is het precies dat : enorm veel smaak!

Na de eerste slok wist een friszuur ziltige smaak mij direct te verrassen, aangenaam!
Het water prikkelt om de tong. Heerlijk!
Het water valt onder de categorie ‘bronwater’ maar zou door een leek zo in de categorie ‘frisdrank’ kunnen worden geplaatst. Zeker wanneer je de bruisende variant probeert.
En dan wel een hele gezonde variant, namelijk die zonder toegevoegde suikers of smaakstoffen.
Een gezonde frisse dorstlesser; de ideale metgezel in de zomer.
Maar daarmee doe je het water echt te kort!
Aquagen is water, uniek water in zijn eigen soort met een smaak waar je direct even stil van valt.

Mogelijk in de toekomst verkrijgbaar in Nederland, maar daar wil ik niet op wachten.
Deze smaaksensatie geef ik je graag nu al tijdens een van onze waterproeverijen.
Eens kijken hoe stil ik jou kan krijgen….

Marielle Thiadens
Watersommelier

Wereldwaterdag

22 maart : WERELDWATERDAG
Tijdens deze bizarre dagen zien steeds meer mensen in dat er steeds minder zaken echt toe doen.
Even terug naar de basis, even van een afstandje bekijken wat we nou eigenlijk allemaal aan het doen zijn om ons geluk te halen…. Je zou zeggen dat dat een mooie bijkomstigheid is tijdens een voor de hele wereld zware periode. Maar daarvoor is het veel te vroeg. Wat gaan we straks met het besef doen dat er nu (nog) heel langzaam door alle lagen van de bevolking heen sijpelt….

Vandaag is het WERELDWATERDAG,
Een dag om het water te vieren.
Zouden we alles en iedereen behouden maar moesten we zonder water door hield het voor de aarde snel op.
We moeten binnen blijven vandaag.
Doe ik ook, ondanks al het mooie dat op mijn planning stond.
En toch wil ik je vragen met mij mee te gaan:
We gaan naar het jaar 1000, naar het Noorden van Italië naar de gemeente Nuvolento. In die tijd werd de bevolking verwoest door de pest en Nuvolento was in die tijd onder controle van Benedictijnse monniken.
Om de omvang van de pest te peilen, klopten de monniken op alle deuren. Was ‘Ergo Sum’het antwoord dan betekende dat dat de pest dat huis niet was binnengekomen. Kwam er geen antwoord dan was duidelijk wat er zich achter de deur had voltrokken.
Nadat de epidemie voorbij was, merkten de monniken op dat de enige mensen die daar de pest overleefden degenen waren die toegang hadden tot het water van de bron nabij het klooster.
Het water uit deze bron staat bekend om zijn frisse licht zoete en verfrissende smaak te danken aan een natuurlijk filtratieproces terwijl het water zich via verschillende geologische rotsen en mineralen naar de ondergrondse goed beschermde bron baant.
Dit mineraalwater is te koop onder de naam Solé.
Op de fles wordt met een mooie zon een ode aan Leonardo Da Vinci afgebeeld.
“De zon heeft nooit een schaduw gezien”
Leonardo Da Vinci had ook liefde voor het water, hij noemde het water het wiel van de natuur.

En zo zijn we rond lieve mensen en precies aangekomen waar ik op een dag als vandaag mee wil eindigen.
Doe vandaag net als al die mensen in Nuvolento destijds deden : blijf thuis!
Laten we verstandig zijn en onze ‘pest’ niet in sneltreinvaart het land door jagen.
Geniet vandaag van het water uit uw eigen bron; vandaag een ode aan ons kraanwater!
We staan als land bekend om het allerbeste kraanwater van de wereld.
Nu maar hopen dat we ook bekend komen te staan als een slim en nadenkend volk.
#StaySafe

Blaaskanker door kraanwater.

THM

Misschien hebben jullie er iets van meegekregen, het onderzoek naar de aanwezigheid van trihalomehanen (THM) in het kraanwater en in hoeverre dit kan leiden tot een verhoogd risico op blaaskanker.
Misschien is het niet vreemd dat deze studie in Barcelona werd uitgevoerd aangezien in Spanje jaarlijks 1482 personen worden gediagnoseerd met blaaskanker veroorzaakt door THM in het kraanwater.

Maar waar hebben we het nou eigenlijk over?
Uit onderzoek blijkt dat nog steeds heel veel Europese landen hun kraanwater desinfecteren met chloor.
Chloorbleekloog om precies te zijn. Heb je in het zwembad wel eens een slok water binnen gekregen; dat dus : bleekwater.
Wanneer chloor in contact komt met organisch materiaal valt het uiteen in THM’s.
5% van alle gevallen van blaaskanker zouden volgens dit onderzoek komen door de hoge concentratie THM in het water.
Toch gaat het dan jaarlijks om zo’n 6500 personen.

De wettelijke limiet voor de aanwezigheid van THM in drinkwater is in Europa vastgesteld op 100 lg=L
Het gekke is alleen : Boven de 50 lg = L is er al sprake van een toename van het aantal gevallen van blaaskanker van 51%
En Europa? => doet niks.

Maar hoe zit dat dan met Nederland?
In Nederland gebruiken we sporadisch nog chloor om het water te desinfecteren, en dan gebruiken we ook nog eens het minder schadelijke chloordioxide.
In Nederland reinigen we het water voornamelijk met behulp van U.V. licht.
Ook belangrijk om te weten : In Nederland hebben we veel minder waterleidinglekkages dan in andere Europese landen.
Lekkages in de leidingen  kunnen het water besmetten met ziekteverwerkers en in dat geval is het belangrijk om het kraanwater goed te desinfecteren.
Onze leidingen zijn prima en dat is best knap als je bedenkt dat we met alle waterleidingen in Nederland 3 x de aarde rondkunnen. (meer dan 120.000 km !)

In Nederland hebben we met (mogelijk) 4 gevallen van blaaskanker verwijtbaar aan THM te maken.
Minder dan 0,1 procent van alle gevallen.
En ook dan is de relatie tot het kraanwater niet voor de volle 100% te maken.

Hier kan je dus prima uit de kraan drinken maar ga je naar landen als Cyprus, Malta, Ierland, Verenigd Koninkrijk dan zou ik zeker zeggen : Op naar de winkel en ga op zoek naar verpakt heerlijk lokaal mineraalwater.
Dat laatste is trouwens altijd leuk om te doen 😉

Verleg je grenzen! 
Maar misschien zou de EU dat ook maar eens moeten doen! 

Kraanwater lest de dorst!

Je kent het wel, je wordt ineens overvallen door een gevoel van : dorst
Of je wil gewoon even wat te drinken en op de vraag “Wat wil je hebben” geef je het antwoord “Doe maar wat…”
Twee simpele voorbeelden waarbij het doel belangrijker is dan het middel: er moet gewoon even wat gedronken worden.
Water?  In dat geval : Kraanwater lest de dorst!!
Schaf gewoon een herbruikbare fles aan en vullen maar!

3FM-dj Sander Hoogendoorn maakte samen met Sahil Amar Aïssa en Menno Bentvelt de track ‘Kraanwater’ waarmee ze aandacht vragen voor het plastic probleem in de oceanen.
De gedachte achter het nummer? Single use plastic flesjes zijn totaal onnodig: kraanwater does it better!
Draait het niet om de smaak en zoek je gewoon een goede dorstlesser?
= KRAANWATER LEST DE DORST!
Uiteraard vertellen we je graag tijdens een waterproeverij ook graag WAT ER verder te beleven is in de wondere wereld van het drinkwater!

Beluisteren interview :

https://www.npo3fm.nl/sanders-vriendenteam/fragmenten/audio/374523?fbclid=IwAR1duKQvBwLKphNYaJIIfRHAYNS0S5_slmLBr6PhPlYZwY4wycATx9xuNkA

 

Gletsjerwater.

Vorige week ontving ik via de post een fles water om te proberen.
Niet zomaar een fles…dit keer een hele BIJZONDERE, en dan heb ik het niet alleen over de prachtig vormgegeven fles => GLACIS, gletsjerwater van Patagonia (Chili).
Ik hou het nog even in de fles, want bijna al het drinkwater heeft 1 ding gemeen : eenmaal ingeschonken zie je geen enkel verschil.
=> Het verschil zit in de smaak!
In Nederland zijn we niet zo bekend met de grote smaakverschillen die er zijn tussen de verschillende bronnen. ‘Water is gewoon water, het smaakt bijna nergens naar dus WAAR HEBBEN WE HET OVER.’
Mijn advies: lees vooral even verder.. #OfBoekEenWaterproeverij
‘Glacis water’ is GLETSJER water, hier is niets aan toegevoegd, niets uitgehaald en gaat zo vanuit de gletsjer de fles in. Zelf zeggen ze: ‘Door het drinken van een glas Glacis ervaar je direct contact met het verre verleden. Het gaat niet alleen om hydratatie, met Glacis kunt u een EXCLUSIEVE ERVARING beleven.’
Ik zit er klaar voor!

Maar eerst nog even dit:
De bron is te vinden daar waar het Amerikaanse continent eindigt en ANTARCTICA begint.
We hebben het hier over een ongerepte natuur, vrij van vervuiling. Toppen van eeuwige sneeuw welke worden ondersteund door massieve kliffen waaraan watervallen hangen.
Gedurende tienduizenden jaren is de sneeuw niet gesmolten. Jaar na jaar hoopt zich hier sneeuwval na sneeuwval op waardoor er bovenop elkaar ijsachtige lagen van enorme proporties en een groot gewicht worden gevormd. Precies daar vinden we de gletsjers van waaruit het vloedwater wordt gebotteld.

Gletsjerwater is dus oud water, water dat in sommige gevallen meer dan ZEVENTIENDUIZEND jaar geleden is ontstaan.

DAN NU DE SMAAK
Ik verwacht vooral een groot verschil in ‘mondgevoel’.
Het MONDGEVOEL van drinkwater kan zeer complex zijn, afhankelijk van de aanwezige mineralen en de hoeveelheid hiervan.
Bij drinkwater speelt het mondgevoel echter een hele grote rol bij de WAARDERING van het water.

DAAR GAAN WE DAN…
En inderdaad, het gletsjerwater heeft een bijzonder mondgevoel…bijna te omschrijven als GLAD.
Ofwel: het tegenovergestelde van het stroeve mondgevoel dat je bijvoorbeeld bij ‘hard water’ aan de binnenkant van je wangen kan ervaren.
Dit water is niet alleen zacht, het voelt ook erg glad aan.
Dit laatste kan duiden op een hoge pH waarde, het water kan dan een beetje ‘glibberig’ aanvoelen.

De SMAAK? Daar kan ik kort over zijn: die is er niet en ook dat is een bijzondere gewaarwording.
Het platte water is ineens wel heel erg plat.
Nog 1 ding te omschrijven : de beleving!
Alles wat ze zeggen is waar! Dit was een exclusieve ervaring!
Grote dank aan Glacis Waters voor het toesturen van deze prachtige fles!
Ik drink hem nog even verder leeg en waan mij ondertussen op een van de prachtigste plekken op deze aarde..

Portugal, bron der bronnen?

Ben je, of ga je op vakantie naar het noorden van Portugal dan mag het volgende je niet ontgaan!
Hier vindt je namelijk een aantal bijzondere bronnen van natuurlijke koolzuurhoudende mineraalwater.
Een hele speciale vinden we in de stad Vidago; ooit een van de meest bezochte kuuroorden van Portugal. Het water van Vidago is gebotteld sinds 1873. De bron van Vidago is op het terrein van het Vidago Palace Hotel.
Voor een slordige € 300,- per nacht kan je er met z’n tweetjes prima verblijven…


Iets te onstuimig? Voor een bedrag van € 3,- kan je er al een heerlijke fles Vidago mineraalwater kopen.
Vidago heeft een TDS gehalte van 2.853 mg per liter. We kunnen wel zeggen: dit is zeer hoog.
De smaakintensiteit is af te lezen aan het TDS gehalte, hoe hoger deze is, hoe intenser de smaak van het water.
Wanneer water een TDS gehalte heeft van meer dan 1.500 mg/L spreken we al van een zeer hoog TDS gehalte. Dit water kan in de verste verte niet meer worden verward met het kraanwater dat we in Nederland kennen.
Zo bevat het water een zeer hoog bicarbonaat (HCO3) gehalte : 1.995 mg/L en dat proef je!
Waters met meer dan 1.000 mg HCO3 per liter bevorderen de spijsvertering en neutraliseren het te veel aan zuur in het lichaam. Dit water is bijvoorbeeld aan te raden bij indigestie.

Het water komt uit een zeer diepe aquifer (watervoerende laag) die meer dan 200 jaar oud is. Het water sijpelt door verschillende geologische lagen en tijdens deze reis ontstaat er een unieke interactie met deze verschillende lagen met een zeer zeldzaam natuurlijk sprankelend gemineraliseerd water tot gevolg.

Niet naar Portugal en toch heerlijk mineraalwater proeven?
Boek dan een Waterproeverij en ontdek WAT ER te ontdekken is.

Vandaag is het de sterfdag van Leonardo da Vinci (2 mei 1519)

Vandaag is het de sterfdag van Leonardo da Vinci (2 mei 1519)

Leonardo da Vinci was geobsedeerd door water en de beweging daarvan. Hij sprak destijds over ‘Vetturale di natura’ : het wiel van de natuur.
Met zijn onderzoeken heeft hij de basis gelegd voor veel wetenschappelijke ideeën over hydrologie. Al aan het begin van de zestiende eeuw stelde hij dat het water in rivieren afkomstig was van regenval en ook dat water zich op eenzelfde manier door de aarde bewoog als bloed in dieren circuleerde.

Het is dan ook niet voor niets dat we op de flessen van Sole, mineraalwater uit een middeleeuwse bron uit Italie (Lombardije) een ode aan deze wetenschappelijke alleskunner vinden : de zon.

Leonardo noteerde zijn gevoelens over water op een manier die op zichzelf al stroomt, van kenmerk naar kenmerk, alsof zijn woorden de veranderlijkheid van water tegelijkertijd beschrijven en verbeelden:

Water is soms scherp en soms sterk, soms zuur en soms bitter, soms zoet en soms dik of dun, soms brengt het pijn of ziekte, soms gezondheid, soms vergif.
Het verandert even vaak van aard als de landschappen die het passeert.
En zoals de spiegel verandert met de kleur van het gespiegelde, zo verandert het met de aard van het landschap, en wordt het lawaaiig, laxerend, samentrekkend, zwavelachtig, zout, bloedrood, droevig, woedend, boos, rood, geel, groen, zwart,blauw, vet, dik of dun. Soms begint het een vuurzee,soms dooft het er een; het is warm en is koud, neemt mee of legt neer, holt uit of bouwt op, rukt los of maakt vast, vult of leegt, verheft zich of duikt weg, versnelt of staat stil; soms is het oorzaak van leven of dood, of van groei of gemis, voedt het of doet juist het tegendeel; het heeft nu eens een geur en dan weer geen smaak, dompelt het dal soms onder in stromen.
Met de tijd en het water verandert alles…

Wat een held!! #proost

En? Wat kreeg u te horen toen u kraanwater bestelde bij uw gerecht?

Telkens weer voer voor een leuke discussie… => Wel of geen kraanwater in de horeca?

De meningen zijn verdeeld en dat snap ik, want als we iets verder kijken : alle redenaties hebben een andere grondslag.

Mijn mening is eigenlijk heel simpel: Wanneer je het beste verwacht van je restaurant/horeca hoort het niet normaal te zijn om kraanwater te (kunnen) bestellen. Kraanwater is dan eerder een ingrediënt en behoort dan ook zeker niet zomaar op elke kaart te staan.

En nou komt’ie : ….met een hele grote MAAR!

Want, wanneer een restaurant géén bewuste keuze heeft gemaakt voor een bepaald soort mineraalwater, niets weet van bijvoorbeeld de herkomst, de unieke smaak en samenstelling en van de wijze waarop het water afhankelijk van de carbonisatie optimaal te combineren is met bepaalde gerechten en alles maar SPA rood of SPA blauw blijft noemen….dan heb je geen enkele kennis van de bijdrage die vele soorten mineraalwater kunnen leveren aan de beleving van het geheel….en dan wordt het wel erg lastig om de klant ervan te overtuigen dat ook de keuze van het mineraalwater (net zoals de wijnen op de wijnkaart) met de liefde voor de klant is gemaakt en men dus met een goede reden geen kraanwater schenkt.

Is er dan iets mis met ons kraanwater? Met volle 100% overtuiging zeg ik NEE! Wij hebben perfect kraanwater en als dorstlesser zou dit het nummer 1 drankje kunnen zijn in Nederland.

Kijk alleen ook eens iets verder….zeker daar waar dat in een restaurant mogelijk is. Water heeft smaak en is zoveel meer dan alleen een dorstlesser! Er zijn mineraalwaters met een unieke samenstelling die de smaken van gerechten nog beter tot hun recht laten komen, mineraalwater welke een goede bijdrage levert aan een verstoorde Ph waarde, mineraalwater welke een gunstige werking heeft op de spijsvertering, of jawel : op de de gehele beleving van de avond. En zeg nou niet dat dat er niet toe doet…dat gezellig brandende kaarsje op tafel droeg er ook aan bij toch?
Nog niet overtuigd?

Tijdens een waterproeverij laten we u graag kennismaken met een aantal heerlijke smaken van puur natuurlijk mineraalwater waar niets aan is toegevoegd en dus zo uit de bodem komt zonder enige vorm van (al dan niet verwaarloosbare) vervuiling of chemische reiniging.

WAT ER te proeven is? VEEL!!
We hoeven alleen onze ogen nog maar te LATEN openen, want de bal.. die ligt bij de horeca zelf!!